Groenland

15-10-2010

Madeira, ‘de parel van de Atlantische Oceaan’, zit vol met verrassende plekjes. Met name de natuur is schitterend, met adembenemende landschappen en de meest uiteenlopende planten- en boomsoorten. Alle facetten van de natuur komen hier aan bod, zowel wat betreft het weer als wat betreft het landschap. Maren is er echt stellig van overtuigd dat we in Groenland zijn. Dat zegt genoeg.

Kenmerkend voor Madeira zijn de levadas, oftewel kleine irrigatiekanalen. In de loop der jaren zijn hiervan een paar duizend(!) kilometer aangelegd over het hele eiland. Over en langs deze levadas zijn weer paadjes aangelegd t.b.v. het onderhoud, waarover je ook bijzondere wandelingen kunt maken. Samen met de Seamotions besluiten we dit eens te gaan doen. We zoeken ons rot om het begin van de wandeling. Logisch natuurlijk, want zo zijn de paadjes oorspronkelijk niet bedoeld. Als we het uiteindelijk vinden, zijn de paadjes smal, ze zitten vol gaten en bevinden zich vaak naast gapende afgronden. Maar het is meer dan de moeite waard! We krijgen prachtige uitzichten cadeau, lopen dwars door de achtertuinen van lokale bewoners en de diversiteit aan bomen en planten is overweldigend: bananenbomen, druivenranken, paprikaplanten, ananasplanten, cactussen, kastanjebomen, afrikaanse lelies, hortensia’s, paradijsvogelbloemen: we komen echt van alles tegen. Linde kijkt haar ogen uit bij de overdaad aan bananen. Ze plukt een groen exemplaar en besluit die mee te nemen naar de boot, waar ze wil wachten tot de banaan geel wordt en ze hem kan eten.

We crossen het hele eiland over in ons huur-Opeltje, door heel veel tunnels, via heel veel haarspeldbochten en langs schitterende uitzichtpunten. Bij Ribeiro Frio maken we een wandeling door de bossen en genieten we van een picknick ‘op niveau’: boven op de rotsen. In de botanische tuin gaan we op ‘ontdekkingstocht’ (aldus Maren): we verzamelen exotische fruitsoorten en ‘onderzoeken’ die later tijdens de biologieles op school, d.w.z. we snijden ze doormidden, proeven ze en zoeken op internet op wat voor vruchten het zijn. Ook leerzaam voor vaders en moeders overigens… In de hoofdstad Funchal nemen we de kabelbaan naar de top van de heuvel en we maken vervolgens een bah-wat-commercieel-maar-wel-spannend ritje naar beneden in een rieten mand op houten glijders. Het is dan misschien één van de afgezaagde toeristische stokpaardjes van Madeira maar oh wat hebben we een pret! In ‘the wine house’ nemen we een kijkje achter de schermen van de Madeiraproductie en kunnen we vervolgens proeven van diverse soorten Madeira. Dat is toch een must als je hier bent geweest. In de lavagrotten en het vulkanisch centrum aan de noordzijde van het eiland komen we veel te weten over het ontstaan van Madeira en de ‘werking’ van vulkanen. Maren vindt het geweldig want na de beruchte aswolk eerder dit jaar is haar nieuwsgierigheid hierover wel geprikkeld.

Als Huib Jan een paar dagen naar Nederland is voor zaken, gaan de dames alleen op stap. De eerste dag staan we meteen met een lekke band langs de kant van de weg. We laten ons echter niet uit het veld slaan, plegen een paar telefoontjes en een uur later rijden we, met behulp van de lokale wegenwacht, weer vrolijk verder. In de haven aangekomen wordt het lastiger: door de harde wind en de deining gaat de Seaquest als een gek tekeer. Er staan dan ook allemaal mannen naar de boot te wijzen, die vinden dat de boot wel héél erg zwabbert en rukt en trekt aan de lijnen. We gooien onze charmes in de strijd en het probleem wordt wederom voor ons opgelost, zo goed en zo kwaad als dat gaat tenminste. Ook kok Coos van de SeaMotions zorgt goed voor ons: hij kookt elke dag een heerlijke lunch, waar we dankbaar van meegenieten. Het heeft zo zijn voordelen om met alleen maar dames te zijn!

Inmiddels is de kapitein weer terug aan boord, na een feestelijk onthaal op de luchthaven, en we bereiden ons voor op het afscheid van een prachtig eiland én op een oversteek van 255 mijl naar de Canarische Eilanden. In de herfstvakantie komen Criss, Monique, Ties en Noortje ons daar opzoeken. Maren en Linde kunnen niet wachten!

Automatisch op de hoogte blijven van onze reis? Meld je aan via bovenstaande rss-button!