St. Barth en St. Maarten

3-3-2011

Deze week weer een bijzonder moment: Maren krijgt, net als haar klasgenootjes van de Máximaschool, haar eerste rapport van het Seaquest college. Apetrots is ze en pake en beppe kunnen meteen haar mooie prestaties bewonderen.

In Anse Marcel (St. Maarten) gooien we zaterdag 19 februari onze trossen los voor een korte overtocht naar St. Barth. We gaan 15 mijl motorzeilend naar de overkant en dat wordt een ontspannen tochtje. We gooien ons anker uit in Anse Colombier, tussen andere kleine en grote boten.

Zondag beleven we een ‘ouderwetse’ stranddag, iets wat we gek genoeg helemaal niet zo vaak doen. De kinderen spelen heerlijk in zand en zee en wij hebben ook genoeg vermaak: de ‘rich and famous’ gaan vanaf hun grote luxe jachten naar het strand en dat doen ze geheel in stijl, d.w.z. inclusief personeel, bewaking en met héél veel tassen en koelboxen vol luxe lekkers. De design strandbedjes en parasols zijn twee uur eerder reeds geïnstalleerd en alle voorzieningen zijn getroffen om ‘the boss’ met droge voeten het strand te laten bereiken. Daar zijn dan wel minstens twee bijboten van verschillende formaten voor nodig. En als het na een uurtje strand weer genoeg is, herhaalt het hele ritueel zich in omgekeerde volgorde. Al met al is het een aardige bezienswaardigheid.

Maandag maken we een wandeling over smalle en steile paadjes langs de berghelling aan de ‘ruige’ kant van het eiland. Heit wordt eerst nog even ongelukkig op het strand gelanceerd, resulterend in zoute en natte steunkousen, maar hij zet door en wil gelukkig gewoon meewandelen. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht over de woeste zee en parelwitte stranden en dichterbij zien we veel vlinders, lelies, cactussen en mooie rotsformaties. We belonen onszelf met een lunch in Anse Flamand, voordat we aan de terugtocht beginnen.

Eenmaal terug op de boot gaan we ankerop naar Gustavia, de hoofdstad van St. Barth. Wij waren al onder de indruk van Anguilla, het jetseteiland van de Engelsen. Nou, op St. Barth doet de Franse jetset er nog een schepje bovenop: de winkels, hotels en de mensen zijn er chiquer dan chique. We belanden in een soort PC Hooft op z’n Caribisch. Alle beroemde ontwerpers hebben er een eigen ‘brand store’ mét bestaansrecht. Want leegstand en verpaupering is er niet, in tegenstelling tot veel andere Caribische eilanden. Eigenlijk geldt voor alles op St. Barth dat het minstens twee keer zo duur is als elders – maar dan heb je wel écht iets van St. Barth…

Op woensdag nemen we afscheid van dit luxe paradijs en varen we naar Oliver’s Bay op Sint Maarten. Het wordt een schitterende tocht van 12 mijl: we varen aan de wind op een vlakke zee en de Seaquest gaat als een snelle dame door het water. Bij aankomst besluiten we in de marina te gaan liggen, zodat beppe ‘even niet meer’ hoeft te schommelen. Een boot is nu eenmaal niet zo stabiel als een caravan . Bovendien mogen we gebruik maken van het zwembad bij de marina en dat betekent feest voor de kinderen. ’s Avonds gaan we gezellig en heerlijk uit eten met live muziek, op uitnodiging van pake en beppe.

Vrijdag maken pake en beppe hun laatste zeiltocht van deze vakantie naar Simpson Bay Lagoon, het begin- en eindpunt van hun reis. Deze laatste 10 mijl leggen we af over een hobbelige en ruige zee. Zo voelen pake en beppe nog even hoe het óók kan zijn op zee... In Simpson Bay Lagoon gaan we voor anker. Hoewel het hier wel hard kan waaien, liggen we rustig aan de ketting door de beschutting van de baai. We genieten nog een paar dagen van het eiland en van elkaar, gaan lekker een middagje moeder-en-dochter-shoppen, bezoeken de vlindertuin en maken een laatste eilandtour, tot het onvermijdelijke afscheid dinsdagmiddag komt. Vanaf het terras bij de Sunset bar zwaaien we de blauwe zwaan uit tot deze uit het zicht is verdwenen, terwijl we een klein traantje wegpinken. We worden gelukkig ‘opgevangen’ door Ruurd en Carina, onze volgende gasten aan boord, die inmiddels op Sint Maarten zijn gearriveerd.

Automatisch op de hoogte blijven van onze reis? Meld je aan via bovenstaande rss-button!