Vakantie op Puerto Rico

23-5-2011

 Maandag 16 mei verlaten we, bepakt en bezakt, voor zes dagen de Seaquest. Samen met Thijs en Wilma gaan we Puerto Rico verkennen. We nemen een week vrij van school (een verlate meivakantie) en hebben een paar leuke hotelletjes geboekt, zodat we op ons dooie gemakje een rondje over het eiland kunnen maken. Het voelt echt als een week vakantie; Maren en Linde kunnen er de nacht voor vertrek gewoon niet van slapen, zo spannend vinden ze het. Maar ja, wat wil je ook? We hebben een jaar lang alleen maar aan boord van de Seaquest geslapen!

We beginnen onze tour in Ponce, de op één na grootste plaats van Puerto Rico. Ponce is een prachtig oud stadje, met bijzondere gebouwen en smalle kruip-door-sluip-door-straatjes. De voormalige brandweerkazerne springt het meest in het oog, in Arabische bouwstijl en rood-zwarte kleur. Maar ook de kathedraal en fontein zijn een prachtig middelpunt van het stadje. Ons oude, karakteristieke en een beetje kneuterige hotel staat midden tussen al dit moois. In een bus maken we een rondrit, zodat we in één middag een goede indruk krijgen van Ponce. Als we hiervoor kaartjes willen kopen, wordt ons geduld op de proef gesteld. Het lijkt wel inklaren, zo ingewikkeld is het en zo lang duurt het. Efficiënt werken moet hier nog worden uitgevonden.

Dat kinderen alle deuren openen in Puerto Rico, blijkt `s avonds als we een hapje gaan eten. Deze keer is het de deur van een limousine. Prinses Linde en piraat Maren worden door de ober uitgenodigd om plaats te nemen in de luxe bolide. Niet veel later zitten we er natuurlijk met z’n zessen in en worden we voor de deur van ons bescheiden hotel afgezet. Hilariteit alom. Daar slapen we die nacht voor het eerst sinds een jaar aan vaste wal en dat is best even wennen voor zeebonken zoals wij. Zowel Maren als Linde valt midden in de nacht pardoes uit bed. Linde wil maar één ding: terug naar de boot…

Dinsdag vervolgen we onze reis via de Ruta Panoramica, een lange maar vooral kronkelige weg door de groene binnenlanden van Puerto Rico. We zien veel mangobomen, bamboe en grote varens. Mango’s liggen er zó veel, dat we er een hele stad mee zouden kunnen bevoorraden. We worden zelfs bekogeld door de vallende mango’s! We rijden langs watervallen, riviertjes, een stuwmeer en door een overweldigend groen landschap. Het is ronduit schitterend!

We overnachten in een lodge bij Utuado en zijn meteen onder de indruk van deze prachtplek, verscholen tussen de groen begroeide bergtoppen. We slapen in twee hutjes zonder ramen en airco, maar wel direct aan het zwembad en omringd door prachtige bomen en planten. ’s Avonds lopen we naar onze kamers tussen de vuurvliegjes door en we vallen in slaap met krekel- en kikkergeluiden. De volgende ochtend worden we gewekt door de vogels en Jannet en Wilma gaan nog voor het ontbijt naar de yogales, terwijl de mannen en kinderen vanuit hun bed het water induiken. Wát een unieke plek en wát een rust…

Als we allemaal weer fris en fit zijn, rukken we ons los en gaan we verder met onze tour naar de grotten van Camuy. We belanden in een grote grot met stalagtieten en stalagmieten, een ondergrondse rivier en heel veel vleermuizen - zelfs een aantal scènes van Batman is er opgenomen. Als we weer buiten staan begint het te stortregenen. Helemaal doorweekt komen we bij de auto en ook onderweg ondervinden we nog hinder van de wolkbreuk. Complete rivieren stromen langs (en soms over) de weg, door het regenwater dat van de bergen afdendert.

We overnachten de laatste drie nachten van onze ‘vakantie’ in San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Ons hotel, het Da’ House Hotel, staat in Old San Juan, tussen de oude stadsmuren en middenin de gezelligheid van het oude stadje. We kijken ons de ogen uit bij de prachtige koloniale gebouwen en gezellige straatjes. We bezoeken o.a. het fort (of eigenlijk: twee forten) en de stadsmuur. Het is een fort zoals een fort moet zijn: indrukwekkend groot, onneembaar hoog, zonder opsmuk en nog grotendeels intact. De leukste plek in Old San Juan voor Maren en Linde is het kindermuseum, met allerlei wetenswaardigheden en doe-dingen voor kinderen. Het regent de hele dag pijpenstelen dus ook voor ons is het is een mooie schuilplek. Na een dag cultuur snuiven en shoppen is het goed toeven in één van de vele gezellige restaurantjes / terrasjes, met voortreffelijk eten en drinken en salsamuziek op de achtergrond.

Het allermooiste van Old San Juan is toch wel de bijzondere, unieke sfeer en alle restaurants, bars en winkels doen daar aan mee; Het is een smeltkroes van culturen, een verzamelplek van artistieke mensen, van oud en nieuw, van water en land. Old San Juan is retro, klassiek en toch helemaal 2011. Het combineert het bruisende van een stad met het gemoedelijke van het platteland. Hoe leggen we dit uit?!? Wij zijn helemaal ‘in the groove…’

Op onze terugreis bezoeken we de enige echte Bacardi distilleerderij. Maren proeft voor het eerst van haar leven Bacardi, spuugt het gelukkig meteen weer uit en ze besluit dat dit tevens haar laatste keer is. Het is bijzonder om de ‘roots’ van zo’n bekend merk van dichtbij te zien. Vol van de indrukken stappen we zaterdag weer aan boord. Puerto Rico is veelzijdig, swingend en vriendelijk en wij hebben haar in ons hart gesloten!

Automatisch op de hoogte blijven van onze reis? Meld je aan via bovenstaande rss-button!