Shocking klem

25-9-2011

Maandagmiddag na schooltijd gaan we ankerop. Er moet maar weer eens wat beweging komen in de Seaquest want lang stilliggen maakt een beetje onrustig. Bij het wegvaren maakt de schroef nogal wat lawaai door alle pokken die eraan zijn gegroeid. Maar goed, dat regelen we wel op Bonaire. Het Spaanse Water varen we inmiddels uit met de vingers in de neus. Tenminste, dat denken we… Met een grote klap liggen we plotseling helemaal stil. Als de kastjes in de kombuis spontaan uit de rails vliegen, is de chaos binnen compleet. Maar de grootste uitdaging is buiten, waar de Seaquest zó vast zit, dat we op eigen houtje niet meer los kunnen komen. We halen alles uit de kast (die toch al open was) maar niets mag baten. Uiteindelijk biedt onze dinghy uitkomst, samen met een buurman die de helpende hand komt bieden. Na heel wat pk’s komt er héél langzaam beweging in de Seaquest. Pfff… het loopt wéér met een sisser af! Later horen we dat het boeitje, dat hier ooit lag om een ondiepte aan te geven, spoorloos is verdwenen. Volgende keer toch maar weer even de kaart erbij.

Dan kunnen we eindelijk op naar Bonaire. Maar eerst maken we een tussenstop bij Klein Curaçao. Daar liggen we na twee uurtjes motoren in een azuurblauwe zee voor een hagelwit strand. Eén ding weten we inmiddels zeker: dat gaat nooit vervelen. We kunnen weer zo van de boot afspringen en zwemmen en snorkelen zoveel als we willen. Dat hebben we best wel een beetje gemist in de afgelopen weken. In het donker wordt onze aandacht even later getrokken door heel veel gespetter rond de boot. Als we poolshoogte gaan nemen, blijken er duizenden visjes rond en onder de boot te zwemmen, die ons soms bijna letterlijk om de oren springen. Ze doen zich tegoed aan de aangroei op het onderwaterschip van de Seaquest. Het is een prachtig gezicht, mede doordat het water in streepjes oplicht door de vele vissen. We worden daarna in slaap gewiegd door het rustige vertrouwde deinen van de zee.

Dinsdagmorgen beginnen we een nieuwe schooldag met een snorkel- en strandexcursie bij Klein Curaçao. We vinden de mooiste schelpen, omdat we de eersten zijn die voet aan wal zetten die dag. Vervolgens beginnen we vol energie aan de eerste rekentoets van dit schooljaar. Na de lessen gaan we al weer ankerop richting Bonaire. We beginnen ineens een beetje haast te krijgen want we worden verrast met een onverwacht bezoekje van Janet (zus Huib Jan), die een paar dagen op Bonaire is.

De omweg via Klein Curaçao blijkt een slimme zet: als we rechtstreeks van Curaçao naar Bonaire waren gegaan, hadden we tegen wind en golven op moeten boksen. Door de tussenstop is het nu nét bezeild. We krijgen 25 prachtige zeemijlen scherp aan de wind cadeau, op een relatief vlakke zee. Hier doen we het voor!

Aan het einde van de middag lopen we binnen bij Bonaire. Als we eenmaal aan de mooring liggen, snorkelt Janet ons samen met een goede vriend tegemoet. Een specialer weerzien na 1,5 jaar hadden we ons niet kunnen indenken! We maken er twee gezellige dagen van met Janet en Frits. Donderdag moeten we al weer afscheid nemen maar de twee dagen samen zijn voor ons heel waardevol.

Aan de mooring voor Kralendijk gaat Huib Jan verder met de klus ‘onderwaterschip schoonmaken’. Gewapend in duikuitrusting en met krabbers en spons begint deze keer het grondige werk. De drie dames van de Seaqrew zijn het publiek, gewapend met snorkelbril en onderwatercamera. Het is een prachtig gezicht: in het helderblauwe water komen allemaal gekleurde vissen op het loskomende visvoer af. Zo slaan we twee vliegen in één klap: het onderwaterschip is weer schoon en we zijn een prachtige duik- c.q. snorkelervaring rijker.

Linde is zaterdag uitgenodigd op het verjaardagfeestje van Ciske, haar vriendinnetje op Bonaire. Naast de gebruikelijke taart, cadeautjes en spelletjes gaan ze lekker zwemmen in het zwembad bij hun appartement. Linde heeft het reuze naar de zin en ze vindt het vooral ook interessant dat zij naar een kinderfeestje mag. Helemaal alleen. Even zonder vader en moeder. Kleine meisjes worden groot, óók op een boot…

Automatisch op de hoogte blijven van onze reis? Meld je aan via bovenstaande rss-button!