Parels

9-2-2012

Let op: onze positie is live te volgen. Kijk op www.worldcruising.com; kijk onder 'WorldARC' en vervolgens onder 'fleetviewer'!

Las Perlas is een groep van meer dan 100 eilandjes voor de kust van Panama. De eilandjes hebben hun naam te danken aan de vele parels die hier zijn gevonden. Dat spreekt tot de verbeelding en Maren denkt dan ook onder/in iedere schelp een parel te vinden. Maar zo eenvoudig is het helaas niet.

Aanvankelijk hebben we het plan, zondagmorgen 5 februari vanuit Panama City te vertrekken naar Las Perlas maar de kapitein wordt onrustig als het lekker gaat waaien en dus gaan we zaterdagavond om half 8 nog ankerop. Na een nachttocht van 5 uurtjes op de motor (de wind gaat helaas weer liggen als we nét zijn vertrokken...) komen we aan bij Isla Contadora, waar we eerder deze week ook waren. En dat is toch wel lekker wakker worden de volgende ochtend, met uitzicht op allemaal kleine eilandjes, met mooi groen en kleine strandjes.

Na het ontbijt en een verfrissende duik in het water besluiten we door te varen, in het kielzog van de Luna Verde. Marcel is opvallend druk met de zeilen, om de groene Contest vóór te blijven. De schepen zijn aan elkaar gewaagd en de 'adviseur' aan boord houdt de kapitein goed alert. Na een heerlijk zeiltochtje ankeren we naast een prachtig eilandje met een veelbelovende naam: Espiritu Santo. We sluiten het weekend af met een borrel in de kuip van de Luna Verde, met Thijs, Wilma en opstapper Michiel.

Ook de volgende dag genieten we van het leven op/bij een onbewoond eiland. We drinken melk uit een kokosnoot, door Karin en Maren van het strand geplukt en naar de boot gezwommen. Dat lijkt een grote onderneming, tot ze ontdekken dat kokosnoten blijven drijven. Alleen het water begint verraderlijk hard te stromen op de terugweg maar kokosnoten en bemanning halen uiteindelijk de finish. Huib Jan 'slacht' de kokosnoten op het achterdek en we smullen van een paradijselijk aperitiefje.

Als we maandag doorvaren naar Isla del Rey, denken we een walvis te spotten. We gaan rechtsomkeert om dichterbij te komen en zijn al helemaal in hoerastemming, tót we ontdekken dat we geen walvis zien maar een heel klein venijnig rotspuntje, dat zo nu en dan boven water komt. Wat een deceptie...

Bij Isla del Rey varen we met onze dinghy een klein riviertje op. We zijn stil door het vele groen, de prachtige vogels en vooral de vogelgeluiden. Helemaal alleen ligt de Seaquest 's nachts op een prachtig beschut ankerplekje, op slechts een paar meter van het strand. Het lijkt een droom - die 's nachts wreed wordt verstoord door de vele kleine muskieten, die ons allemaal wel rauw lusten.

Dinsdag varen we terug naar Isla Contadora, voor de 'skippers briefing' en een barbecue op het strand, georganiseerd door de ARC. Het is een echt Panamees feestje, met zangeres Nina (door wie het hele eilandje in rep en roer is), gespierde mannen, vuurspuwers, en vuurwerk. Het is een beetje een amateuristisch gebeuren en de logistiek verloopt die avond niet geheel vlekkeloos, waardoor het vuurwerk bijvoorbeeld midden in een optreden begint. Wij kunnen er wel om lachen.

Aan boord doen we zelf de laatste voorbereidingen: life lines bevestigen, grab bag klaarmaken, etc. en: de voorbespreking, waarin procedures in geval van man overboord, mast overboord, schip maakt water, brand, etc. aan de orde komen. Niet de leukste onderwerpen en hóógst onwaarschijnlijk maar wél belangrijk voor het geval dát.

En dan... zijn we er klaar voor! Eindelijk 'mogen' we weer een week op zee, met zo'n 900 zeemijlen voor de boeg, op weg naar onze volgende droombestemming: de Galapagos eilanden. Donderdag 9 februari om 12.00 uur gaan we met 30 andere schepen ankerop. We mijmeren nog wat na over Panama, een land dat ons bijzonder heeft verrast. We herinneren ons Panama als het land van de drie V's: Vis - Vogels - Vlinders, verscholen tussen prachtig groen.

Automatisch op de hoogte blijven van onze reis? Meld je aan via bovenstaande rss-button!