San Cristobal - Galapagos

20-2-2012

Na een mooie tocht van ruim vier dagen vanaf Islas Perlas, worden we op Valentijnsdag wakker in de baai Puerto Baquerizo Moreno, bij Isla San Cristobal. Rond koffietijd krijgen we meteen bezoek aan boord van maar liefst zes mensen in 'indrukwekkende' uniformen. Zij komen de formaliteiten voor ons regelen, dat wil zeggen: ze delen heel veel formulieren in veelvoud uit, die wij vervolgens moeten invullen, pfff... Ook krijgen we een inspectieronde door de boot. Alle kastjes moeten open en worden geïnspecteerd. We hebben niets te verbergen, nou ja, behalve dan misschien de schelpen die we tijdens onze reis hebben verzameld. Marcel gaat in opdracht van de kapitein breeduit voor het kastje met de betreffende schelpen staan en... het werkt: de beambte merkt het kastje niet eens op. Na alle papierwerk en een 'social talk' mogen we de komende weken vier van de Galapagos eilanden gaan verkennen met onze Seaquest.

 

Voordat we aan wal gaan nemen we eerst een verfrissende duik in het water. Voor de zekerheid (weten wij veel...) hebben we wel even gevraagd aan 'de uniformen' of het veilig is om tussen de zeeleeuwen te zwemmen. Ja dus. Na het zwemmen roepen we een watertaxi op met de marifoon, die ons op het eiland brengt. Het gebruik van dinghy's wordt hier afgeraden en eigenlijk is dit wel zo gemakkelijk. Wat schetst onze verbazing als we voet aan vaste wal zetten? Het regent hier zeeleeuwen! Nu wisten we natuurlijk dat er veel bijzondere dieren zijn te spotten op de Galapagos maar dat er zóveel zeeleeuwen zijn en ook overal? Dát hadden we niet verwacht. Waar je ook kijkt, overal -maar dan ook werkelijk óveral- liggen zeeleeuwen op, onder, achter, voor, tussen of in. Bij ieder hekje, boot, bankje, boom, stoep of trap struikelen we gewoon over de zeeleeuwen. En als we niet over ze struikelen, dan ruiken we ze wel want, hoe leuk ze ook zijn, ze STINKEN. Maar het geeft wél een speciaal sfeertje!

 

We bezoeken o.a. een 'turtle farm', waar jonge landschildpadden in een veilige omgeving opgroeien; een voorproefje op het 'grote werk' want later hopen we natuurlijk nog schildpadden tegen te komen in de vrije natuur. Verder maken we een dagtour in een snelle boot langs een aantal highlights van Isla San Cristobal. We varen naar Islas Lobos, waar we een hele nieuwe dimensie van snorkelen ontdekken: tussen de zeeleeuwen! Linde en Jannet snorkelen hand in hand tussen de dieren, die koprollend door het water zwemmen en onze aanwezigheid alleen maar leuk lijken te vinden. Linde geniet er zo van, dat ze door de snorkel aan het zingen is. Maren vindt het bijzonder maar erg spannend tegelijk. Ze klimt bij Huib Jan op de rug en kan er zo toch een beetje van genieten.

 

We vervolgen onze tour naar een rots met de naam Leon Dormido, oftewel slapende leeuw, doordat de rots op een sfinx lijkt. Al vanaf de boot zien we hamerhaaien in het water rond de rots zwemmen. Hoewel de gids ons verzekert dat ze geen kwaad doen, moeten we toch wel even over een drempel heen om te gaan snorkelen. Maar als we eenmaal in het water liggen, worden we meteen beloond met een grote groep roggen die onder ons door zwemt. Niet veel later zien we een paar schildpadden en een hele bijzondere gele zeester. Als we tussen de rotsen door snorkelen komen we -zonder overdrijven- minstens 20 haaien tegen! Gek genoeg is het helemaal niet beangstigend. Sterker nog: het is een echt 'wow-moment' dat we niet snel zullen vergeten. Aan het einde van de middag gaan we plankgas terug naar Puerto Baquerizo Moreno. Met roodverbrande huidjes genieten we na van al het moois dat we die dag hebben gezien.

 

Vrijdag varen we 40 mijl verder naar Isla Santa Cruz. Het laatste tochtje van Karin en Marcel moeten we helaas op de motor doen want er staat totaal geen wind. Toch genieten we van het varen, omdat er om de haverklap een zeeleeuw, schildpad of vis uit het water opspringt of opduikt. En dat verveelt geen moment!

 

We gooien ons anker uit in Puerto Ayora. Van daaruit bezoeken we Las Grietas, waar we een lange maar mooie wandeling maken over bijna onbegaanbare paden en rotsen, tussen reusachtige cactussen door. Onze beloning is een duik in fris water, tussen twee grote steile rotsen van lavasteen.

 

Zondag moeten we weer afscheid nemen van Karin en Marcel, na twee bijzondere weken samen. Als we met de koffers naar de wal gaan, zwemmen schildpadden, mooie vissen en zee-leguanen naast de dinghy. Op de steiger liggen zeeleeuwen te luieren. Alsof alle dieren nog even komen zwaaien...

Automatisch op de hoogte blijven van onze reis? Meld je aan via bovenstaande rss-button!