Isla Isabela, Galapagos

25-2-2012

Het is regentijd op de Galapagos. Dat betekent dat regen en zon elkaar voortdurend afwisselen, resulterend in de mooiste luchten met de grootste tegenstellingen. Als we links kijken, boven het eiland, zien we letterlijk roetzwarte luchten. Op datzelfde moment is er rechts, boven zee, vaak geen vuiltje aan de lucht. Het is een mooi schouwspel dat blijft boeien en wij liggen eerste rang in de baai. De regentijd zorgt er overigens voor dat de Galapagos eilanden, die een maand geleden nog droog en dor waren, nu een overvloed aan groene kleuren tonen. Prachtig!

Tussen de buien door proberen we de was weg te werken in ons kleine-maar-fijne wasmachientje. Vervolgens moet de was natuurlijk drogen. Aan wasrek gelukkig geen gebrek op de Seaquest want we hebben 35 meter railing. En anders hebben we altijd nog de giek (handig voor lakens) en ook de schoten en vallen werken prima als waslijn. Zo luxe hadden we het thuis niet. Op de één of andere manier kan onze kapitein echter maar nooit wennen aan al die was; alsof wassen niet normaal is en was aan de railing iets is om je vreselijk voor te schamen. Foto's van de boot maken is op zo'n moment dan ook uit den boze. Waar een kapitein toch ijdel in kan zijn!

Dinsdagmiddag vertrekken we in de stromende regen van Isla Santa Cruz naar Isla Isabela. De donkere wolken hebben terrein gewonnen en deze keer regent het niet alleen pijpenstelen boven het eiland maar ook boven de baai. Eenmaal op volle zee is het meteen weer droog; de buien blijven boven het eiland hangen. Net als het duister invalt, varen we de ankerplek bij Isla Isabela binnen, bij Puerto Villamil. Thijs van de Luna Verde loodst ons naar binnen via de marifoon en dat is maar goed ook want overal zitten kleine gemene rotsjes onder water verstopt, die natuurlijk niet allemaal op de kaart staan.

Tijdens een eerste verkenningsrondje met Thijs, Wilma en Michiel over Isla Isabela ontdekken we een eiland met weinig luxe en een mooie ongerepte natuur. Isla Isabela is het grootste eiland van de Galapagos maar zeker niet het meest ontwikkelde en dat heeft eigenlijk wel zijn charmes. Alles en iedereen is hier opvallend relaxed en het landschap zit vol contrasten: zes (wisselend actieve) vulkanen, zwarte lava rotsen met stapels zeeleguanen, grotten verscholen tussen overweldigend groen, cactussen, fruitbomen met mango's, papayas en maracujas, brakke lagunes met flamingo's, witte stranden en azuurblauw water met o.a. pinguïns(!) en witte haaien. We zijn blij verrast.

Door de regelmatig voorkomende wolkbreuken staan de straten op Isla Isabela blank. Nou moeten we erbij vertellen dat de straten eigenlijk zandwegen zijn zonder irrigatie en die veranderen tijdens de eerste de beste bui dus al gauw in complete blubberzeeën. Dat zorgt voor lachwekkende taferelen, vooral als we er zelf op onze slippertjes doorheen moeten. Maar ach, kleine kinderen zitten er ook in te spelen, midden op straat, gewoon in hun kleren. Het hoort er hier blijkbaar gewoon bij.

Thijs gaat onze mast in om de windex te vervangen, die in een storm op Puerto Rico is afgebroken. Huib Jan heeft hoogtevrees en Jannet is niet technisch genoeg, dus Thijs is onze redding. Wilma staat doodsangsten uit met Thijs in top maar naderhand is ze apetrots. En wij natuurlijk ook.

Sinds we weer terug zijn uit Nederland, hebben we een huisdier aan boord: een kleine hagedis, die zo nu en dan als een duveltje uit een doosje tevoorschijn komt. Soms zien we hem een week niet en dan is hij er plotseling weer. We kunnen niet anders bedenken dan dat hij op Curaçao bij ons aan boord is gestapt, aangezien hij niet kan zwemmen. En het begint erop te lijken dat hij de ambitie heeft met ons de wereld rond te zeilen. De Luna Verde doet het grotere werk: zij hebben voor de tweede keer een zeeleeuw aan boord, die het erg naar de zin lijkt te hebben op hun zwemplateau. Leuk voor de plaatjes maar toch iets te groot om mee te nemen.

Langzamerhand beginnen we ons op te maken voor de oversteek naar de Marquesas. Nog wat kleine technische dingen en: verse boodschappen... Wilma en Jannet raken lichtelijk in de stress want het aanbod is zeer gering op de Galapagos eilanden. Geen supermarkten, geen slagerijen en zelfs op de groenten- en fruitmarkt is bar weinig te koop. Tropisch fruit is nog wel te vinden als we niet al te kieskeurig zijn maar groenten? Vergeet het maar! Moeten we het doen met de potjes en blikjes in de kastjes of vinden we deze week ergens toch nog wat verse vitamientjes voor drie weken op zee?

Automatisch op de hoogte blijven van onze reis? Meld je aan via bovenstaande rss-button!