Île de Maître en Île Amédée, Nieuw-Caledonië

30-9-2012

Na vier weken in Noumea verlaten we deze week dan eindelijk de haven. We varen naar Île de Maître en dat is ‘maar liefst’ drie mijl varen op een vlak zeetje, tjonge… Maar goed, het is een begin.

We gaan aan de mooring in helderblauw water met naast ons de Luna Verde en de 12 Moons, gezellig! Meteen al worden we begroet door een paar groene zeeschildpadden, die ook de rest van de middag alsmaar rond de boot blijven zwemmen. Heerlijk, wát een rust! Tijdens het snorkelen ligt een schildpad pal onder de Seaquest op de bodem zeegras te eten. Maren en Linde zijn helemaal enthousiast want het is best wel lang geleden dat ze dit hebben gezien. Verder zien ze (alsof het niets is) een rog, zandhaaitjes en ‘dino-vissen’, aldus Maren, d.w.z. lange aalachtige blauwe vissen met scherpe tanden. Dit is een goed begin van ons rondje Nieuw-Caledonië! De omgeving, het azuurblauwe water, de witte strandjes, de onderwaterwereld; het is heel bijzonder allemaal en opvallend anders na slechts een half uurtje varen.

Donderdag, na een Hollands bakje koffie, nemen we afscheid van Thijs en Wilma. Zij zeilen naar Bundaberg, Australië, en vliegen van daaruit binnenkort voor vier maanden naar Nederland. Dat betekent dat we ze pas over een half jaar weer gaan zien en dat is toch wel even slikken. Want we zijn best wel gewend en vooral ook gehecht aan ‘de donkergroene schaduw’ achter, voor, naast of in ieder geval: in de buurt van de Seaquest. En aan de gezellige bakjes koffie, borrels, etentjes, etc. natuurlijk. Tijdens de oversteek van de Luna Verde houden we dagelijks contact met elkaar via de kortegolfzender. Dat geeft nog een beetje een vertrouwd gevoel van saamhorigheid, ook al zeilen we deze keer niet samen.

Bij Stefan en Christine vinden we troost tijdens de ‘sundowner’. We hebben ze leren kennen tijdens de ARC en ook zij hebben besloten iets meer tijd te nemen voor hun wereldomzeiling. We zullen elkaar daardoor nog vaker gaan treffen de komende tijd.

Vrijdag varen we weer 8 mijl verder naar Amédée eiland; een kort maar lekker zeiltochtje in de beschutting van het rif, waarbij we echter niet kunnen tippen aan de snelheid van de 12 Moons. Maar daar hadden we al rekening mee gehouden. Erger is dat we tijdens het zeilen ontdekken dat de stiknaad van onze Genua is gescheurd. Door de allesvernietigende UV-straling is de draad gewoon ‘op’ na twee jaar zeilen. Gelukkig zit er in Noumea een goede zeilmaker want de Genua is dringend toe aan een herstelronde voordat we aan de oversteek naar Nieuw-Zeeland beginnen.

Bij Amédée gaan we aan de mooring, met uitzicht op het eilandje en de zo kenmerkende witte vuurtoren. De vuurtoren inspireert Linde blijkbaar want ze slaat meteen aan het tekenen. Het is mooi om te zien hoe zij de steeds veranderende wereld om haar heen observeert en vervolgens haar indrukken op deze manier verwerkt.

Na school gaan we snorkelen direct vanaf de boot, waar we weer worden verrast door de onderwaterwereld: schildpadden die voor ons uit zwemmen, zandhaaitjes, een grote zwartpunthaai (oeps!), ‘Nemo’-visjes, prachtige papegaaienvissen, kleurrijk koraal en ga zo maar door. Maar het meest zijn we onder de indruk van de zeeslangen die om ons heen zwemmen/kronkelen. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt en daarom zijn we op onze hoede. We leren al snel dat de slangen niet agressief zijn maar wel degelijk giftig en dus is enige afstand inderdaad gepast. Ook op de wal komen we deze slangen regelmatig tegen en dat is toch even schrikken op het verder zo mooie strand.

Huib Jan en Stefan gaan duiken in de passage van het rif, voor een ‘close encounter’ met haaien, mooie vissen en koraal. Vanaf de vuurtoren hebben de vrouwen, na 251 treden, prachtig uitzicht op zee, de Seaquest én op de mannen die gaan duiken. Bovendien zijn er geen slangen op deze hoogte en dat betekent extra genieten. Picknicken wilden de meisjes op het strand ‘écht niet!’ maar boven op de vuurtoren vinden ze het wel ‘cool’. Ach, doe eens gek, waarom ook niet?

Automatisch op de hoogte blijven van onze reis? Meld je aan via bovenstaande rss-button!