Durban - deel 2

10-11-2013

De 'oversteek der oversteken' hebben we dan misschien gehad, de komende paar honderd mijl naar Port Elizabeth zijn minstens zo berucht: de Agulhasstroom is hier op zijn sterkst en dat betekent dat we heel goed moet plannen wanneer we vertrekken. Om een wind-tegen-stroomsituatie te voorkomen (met als gevolg daarvan golven zo hoog als twee keer ons huis...), is noordoosten wind een must; depressies met zuidwesten wind zijn funest en uitwijkmogelijkheden zijn er eigenlijk niet. Laat de wind nou nét steeds uit het zuidwesten komen, en niet zelden met 40 knopen, om van de onweersbuien nog maar niet te spreken.

Ons plan om vanuit Durban na één week verder te varen naar Port Elizabeth valt dan ook in het water. We waren er een week geleden helemaal klaar voor: de koelkast zat vol, de boot was vaarklaar en we waren zelfs al uitgeklaard. Maar het gunstige 'weather window' in de gribfiles loste op in het niets. We vonden het te riskant: het weer, de wind, de zee waren te wispelturig om te kunnen vertrekken. En dus belden we customs and immigrations dat het feest voorlopig tóch niet doorging. Weg planning.

We hebben van de nood een deugd gemaakt en genoten een extra week in Durban en we deden wat klusjes aan de boot. Maren en Linde speelden weer heerlijk met Nick en Luuk en Maren verdiende zelfs een zakcentje bij door bij de buurman de mast in te gaan om een val uit de knoop te halen.

In de Yachtclub staat deze week plotseling een Zuid-Afrikaans echtpaar voor ons: Ian en Erica. Ze spreken o.a. Zuid-Afrikaans (héérlijk taaltje!) en dat schept een band. Ze staan erop ons wegwijs te maken in Durban en omgeving. Het allerbelangrijkste, aldus Ian, is een kennismaking met een échte braai. 'Wat is dat mem, een braai?' vraagt Maren. 'Oh, dat is zoiets als een barbecue' antwoord ik iets te snel. Fout natuurlijk. 'Nee Jannet,' zegt Ian luid en duidelijk, 'a barbecue is a barbecue and a braai is a bráái. Never call a braai a barbecue!' Ik moet nog veel leren hier.

In de tuin van Ian en Erica staan 'braais' in alle soorten en maten. En die benutten we állemaal op een prachtige zonnige zondagmiddag. We genieten. Willy en Peter, vrienden van onze gastheer en -vrouw, zijn er ook bij die middag. Als verrassing heeft Willy heerlijke Hollandse bitterballen gemaakt. Wat een verwennerij! De braai krijgt een paar dagen later een gezellig vervolg in het draaiende restaurant van Durban en weer een paar dagen later op één van de prachtige stranden bij Durban.

Nog zo'n spontane ontmoeting: die met Jaden en Talitha. We hebben een klik vanaf het eerste moment en een dag later zitten ze bij ons in de kuip. Overheerlijke gamba's, typisch Zuid-Afrikaanse biltong en de lekkerste wijnen uit Stellenbosch hebben ze voor ons meegenomen. Het wordt een onvergetelijke avond. De gezelligheid en het lekkere eten lijken niet op te kunnen deze week.

Alle gezelligheid zou ons toch bijna doen vergeten dat we nog een eindje hebben te gaan naar Kaapstad en dat de tijd begint te dringen, omdat de familie 19 november op de luchthaven in Kaapstad staat. We staren ons bijna blind op de gribfiles. Een welkome aanvulling op dat gestaar is het advies van locals. Als we onze buurman vragen wat hij ervan vindt, haalt hij alle tijd en geduld uit de kast om ons een goed vertrekmoment te laten kiezen. In één ding is hij duidelijk: 'You don't wanna go play up there.' En hij zet zijn advies nog eens kracht bij met een aantal voorbeelden van mensen die iets te laconiek zijn vertrokken en van boten die zijn vergaan op het komende traject. We got the message... 'I would definitely say Monday the 11th is the right day', besluit hij zijn verhaal. Daarmee geeft hij ons het laatste zetje om definitief te besluiten dat we maandag gaan. We doen alles wat we een week geleden ook deden om te kunnen vertrekken en we klaren voor de tweede keer uit. Deze keer is het gelukkig niet vergeefs.

P.s.: Zaterdag 16 november as. staan we in de rubriek 'Radicaal Reizen' in de Volkskrant: onze reis 'verpakt' als reistips voor de thuisblijvers!

Automatisch op de hoogte blijven van onze reis? Meld je aan via bovenstaande rss-button!