Kaapstad

26-11-2013

Wát een stad, Kaapstad! Midden in het 'Waterfront', hét winkel- en uitgaansgebied van Kaapstad, liggen de Luna Verde en de Seaquest in de marina. Het is zomer, de terrassen zitten vol, iedereen is vrolijk en straatartiesten maken het gebied nog kleurrijker dan het is. Eén en al energie straalt de stad uit. En toch is het o zo heerlijk rustig als we op de Seaquest zijn, nou ja, op één ding na dan: de zeehonden op de steiger houden ons de eerste nachten behoorlijk wakker met hun geblaf. Maar verder zorgen deze 'huisdieren' vooral voor veel vermaak en mooie plaatjes.

Op nog geen vijf minuten lopen bevindt zich de 'Foodmarket', een levendige plek: ik heb hem nog nooit zo gevarieerd, gezellig, sprankelend, interactief en lekker gezien als hier. Naast de Seaquest bevindt zich een droogdok, nog volop in gebruik. Toeristen en 'locals', industrie en toerisme; alles gaat hier gemoedelijk samen en dat zorgt voor die zo bijzondere sfeer.

Mijn ouders, broer, schoonzus én neefje Rick komen drie weken vakantie vieren in Kaapstad en wij vieren dat met hen mee; een verlate herfstvakantie en vervroegde kerstvakantie in één. Het weerzien met de familie na twee jaar is heel speciaal - en dat op een plek als deze! Maar het meest bijzonder is misschien wel dat we ons neefje Rick voor de állereerste keer 'live' kunnen zien en knuffelen.

Als grote verrassing ontmoeten we deze week ook nog Foppe en Richtsje, die we kennen uit Grou, zomaar ineens op een terrasje. Hoe toevallig is het dat zij nu ook in Kaapstad zijn en dat we elkaar dan ook nog tegen het lijf lopen?

Als we 's ochtends de kuip instappen is het eerste dat we zien de Tafelberg. Al wéér zo'n unieke plek voor de Seaquest. Diezelfde Tafelberg domineert niet alleen ons uitzicht vanuit de kuip maar werkelijk vanuit de hele stad. Het wolkenspel rond de berg is fascinerend: het 'witte tafellaken' plooit zich regelmatig om de top van de Tafelberg heen. Eén van de eerste dingen die we gaan bezichtigen is dan ook de Tafelberg - daar kun je gewoon niet omheen. We gaan met de kabelbaan omhoog, treffen een perfect heldere, windstille dag en genieten van het prachtige uitzicht.

Maar Kaapstad heeft veel meer te bieden dan het Waterfront en de Tafelberg: prachtige stranden, ruige kusten, mooie Kaaps-Hollandse huizen, gezellige markten en kleurrijke wijken. Vooral de wijk Bo Kaap, de oudste woonwijk van Kaapstad, valt op door haar kleurige rijtjeshuizen.

Als we een dag naar het plaatsje Hermanus aan de zuidkust gaan om walvissen te spotten, rijden we langs grote sloppenwijken - een grote tegenstelling met de luxe villawijken in Kaapstad. We hebben tijdens onze reis al heel veel armoede gezien maar door de grootte van de sloppenwijken maakt dit veel indruk.

De walvissen laten het helaas afweten maar goed, het walvisseizoen is dan ook bijna voorbij. Gelukkig hebben we ze op zee al veel gezien. Meer geluk hebben in 'Betty's Bay', waar we werkelijk duizenden pinguïns zien. Het blijven grappige dieren om te zien, waggelend in hun rokkostuums. De weg langs de kust terug naar Kaapstad is een cadeautje: prachtige bergen, ruige kusten, witte stranden, gezellige kustplaatsjes: een lust voor het oog.

Een mooie dag beleven we in Stellenbosch, waar we twee wijnboerderijen bezoeken. De omgeving is wederom schitterend: de witte Kaaps-Hollandse wijnboerderijen steken mooi af tegen de groene wijnranken op de glooiende heuvels. Het Zuid-Afrikaans kom je hier werkelijk overal tegen; in onze ogen een komisch soort Nederlands - maar goed te verstaan. Eén van de regels in 'Oom Samie Se Winkel' luidt: "Moet asseblief nie in die winkel rook nie." Heerlijk toch, dat taaltje! En de wijnen uit de wijnkelders van Stellenbosch? We vinden ze 'baie lekker', oftewel: die smaken naar méér!

Automatisch op de hoogte blijven van onze reis? Meld je aan via bovenstaande rss-button!